Автомобили

Моторни масла и добавки за автомобили на Liqui Moly

Моторните масла на Liqui Moly са най-разпознаваемите продукти от богата гама. От години са лидер в Германия и избирани многократно за „Най-обичана марка“ в страната. Компанията не щади усилия в разработването на нови, високоефективни продукти, за да подобри представянето на чисто новите модели, като от друга страна продължава да произвежда и моторни масла за автомобили, които са т.нар. vintage и имат нужда от масло със специфични характеристики.

Разнообразие от серии

Заради нарастването на производството на автомобили, се наложи и нарастване на производството на моторни масла, главно защото всяко превозно средство си има своите уникални характеристики, и именно затова Liqui Moly винаги се е стремял да се съобразява с тях.

На първо време трябва да се спомене, че немската марка произвежда всички типове вискозитети – от 0W20 до 20W50, покриващи цялото търсене от гл.т. на вискозитета. Маслата за коли, които се състезават професионално или полупрофесионално също биват произвеждани от немската марка.

Самите серии, които произвеждат Liqui Moly са:

  • Leichtlauf
  • Mos2 Leichtlauf
  • Molygen
  • Top Tec
  • Longlife
  • Touring high tech
  • Special Tec

Видове масла

Както всеки голям производител на масла, Liqui Moly поддържат трите основни вида, а именно – синтетични, полусинтетични и минерални, като всяко едно от тях може да има различен вискозитет. Какво представляват те и какви са техните разлики, можете да разберете в следващите абзаци.

Синтетичните масла се произвеждат при контролиран химичен процес, който улавя най-важните съставки и премахва онези, които по някакъв начин намаляват производителността на продукта. Често този тип бива характеризиран като най-висококачествен, тъй като помага на двигателя при студен старт и е изключително издръжлив на високи температури. Предпазва по-добре и частите на колата, с които взаимодейства, гарантирайки по-висока експлоатационна дейност.

Полусинтетичните масла са смес между синтетични и минерални, като в синтетичното е в превес – над три четвърти от едно полусинтетично масло е само синтетика. Най-добре може да се характеризира като перфектен избор спрямо цена-качество – не са в ценовия клас на синтетичните, а характеристиките им са по-добри от тези на минералните.

Минералните масла са производни на петролът. Чрез химични процеси се отстраняват почти напълно вредните вещества. Но тъй като технологично не могат напълно да се премахнат, минералните масла биват с по-ниско качество и съответно с най-ниска цена от трите вида. От особена степен на важност е използването на добавки за масло, които пречистват системата и защитават масления филтър и двигателя от вещества като азот, сяра и парафин. По този начин се увеличава дълготрайното ползване на автомобила и съответното минерално масло.

Добавки

Добавките са витамини за вашия автомобил. Без тях няма превозното средство няма да работи оптимално. Те осигуряват почистване и защита от корозия, стабилно смазване и устойчивост на температура. Дори обикновените минерални моторни масла, които вече не отговарят на изискванията на днешните двигатели, са до 15% добавки. Съвременните масла, като например напълно синтетичните моторни масла, са дори до 30%.

Това, което може би вече не знаете, е всеки път, когато зареждате колата си, добавяте добавки. За съвременните горива са пълни с добавки, за да се повиши устойчивостта на детонация на бензина, например, или да се направи дизелът по-малко чувствителен към температури под нулата.

С добавките LIQUI MOLY защитавате двигателя си, намалявате разхода на гориво и спестявате пари. Добавките за масло почистват двигателя отвътре, минимизират триенето и износването, намаляват разхода на масло и предпазват от корозия. Те са подходящи както за бензинови, така и за дизелови двигатели и помагат да се пресъздадат оригиналните характеристики на двигателя на вашия автомобил.

Добавките за гориво за бензин и дизел поддържат цялата горивна система чиста и гарантират оптимално горене и компресия.

Всички добавки на LIQUI MOLY имат обща полза: помагат за почистване и грижа за целия двигател и горивна система. И те спомагат за увеличаване на живота на двигателя и намаляване на разхода на гориво. Това означава използването на добавки не само ползи.

Къде да купим

Моторни масла и добавки за автомобил можете да намерите на сайта на официалния вносител за България Сенакс ООД.

Ако не виждате своето масло и/или добавка винаги можете да се свържете с екипа на Сенакс за повече информация:

Масла за Коли

Широка гама от синтетични, полусинтетични и минерални масла.

Добавки за Коли

Разнообразни добавки с широко приложение – за дизел, бензин, масло, охладителна система, трансимисия и др.

Как да изберем моторно масло

Ръководството за масло на Liqui Moly съдържа този отговор. В крайна сметка, не всеки разбира напълно одобренията, спецификациите и вискозитетите като 0W-30, 5W-30, 10W-40 и т.н. Няма проблем! Само с няколко лесни стъпки ръководството на немската марка ще ви помогне да намерите подходящото моторно масло, както и други подходящи продукти от пълната гама. Защо не опитате сами?